jueves, 23 de noviembre de 2017

L'Armada argentina confirma que va haver-hi una explosió a la zona on va desaparèixer el submarí

L'Armada argentina confirma que va haver-hi una explosió a la zona on va desaparèixer el submarí

El portaveu de la força ha descrit l'explosió sentida com a "anormal, única, curta, violenta i no nuclear"

Mireia Pardo
El pessimisme ja s'havia estès pel pas del temps, però ara a més hi ha una informació definitiva que difumina tota esperança de trobar amb vida als 44 tripulants del LLAURA Sant Joan. L'Armada argentina va confirmar avui, a través de dues fonts diferents, els experts a EUA i una agència austríaca, que va haver-hi una explosió a la zona en la qual va desaparèixer el submarí dimecres passat. Tot indica que la nau va sofrir una explosió i això explicaria que no utilitzés cap dels mecanismes d'emergència que tenia a la seva disposició. Segons l'Armada, podria tractar-se d'una implosió, i per això tindria sentit que en tot aquest temps no hagi aparegut cap tros del submarí malgrat l'enorme dispositiu aeri i marítim desplegat. 
Davant aquesta notícia demoledora, alguns familiars van esclatar de ràbia i van començar a culpar a l'Armada per mantenir en funcionament un submarí de 1985, que va ser reformat per allargar la seva vida útil. Els familiars estaven indignats perquè s'hagi donat a conèixer una informació així després d'una setmana, encara que l'Armada insisteix que no tenien la confirmació fins ara.

Enrique Balbi, portaveu de l'Armada, va explicar que la idea que apuntaven els experts d'EUA que havia analitzat totes les dades, això és que va haver-hi un soroll el dimecres passat, quatre hores després de l'últim contacte amb el submarí en el qual ja va avisar que tenia una fallada eléctríco. "Es va rebre un esdeveniment anòmal, singular, curt, violent i no nuclear consistent amb una explosió.  L'ambaixador argentí a Àustria és membre de l'organització de control de proves nuclears,que compta amb una xarxa d'estacions acústiques per verificar la no realització d'assajos nuclears

 

miércoles, 22 de noviembre de 2017

I si et pagaren per anar en bici...


I si et pagaren per anar en bici...

 Mireia Pardo
 La bicicleta està de moda. Ningú pot negar no haver vist un major nombre de ciclistes a les grans ciutats, però no es tracta d'una simple percepció subjectiva. Les dades ho demostren. El sector d'aquest mitjà de locomoció va facturar 1.549 milions d'euros en 2016, un 5,28% més que l'any anterior, la qual cosa va validar a les empreses del pedal, amb un percentatge del 23,49%, com a primera font d'ingressos de la indústria esportiva. Així ho afirma l'informe elaborat per AMBE, l'associació de marques del sector. Si encara no t'has pujat a aquest corrent, en aquest article t'expliquem perquè hauries de fer-ho.

Biciteta_Europa

Saber que fer esport és bo per a la teva salut no t'agafarà per sorpresa. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana la realització d'exercici moderat,com a mínim, durant 150 minutosa la setmana… I la bicicleta en aquest assumpte té molt a dir. De fet, el Centre de Recerca d'Epidemiologia Ambiental de Barcelona i l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), després de realitzar una recerca a Mèxic DF, van concloure que l'ús habitual de la bicicleta disminuiria en un 24% el nombre de morts anuals vinculades a malalties cardiovasculars i infeccions respiratòries.

D'altra banda, diferents estudis preveuen que en 2020 el 60% de la població mundial viurà a les ciutats. Si la contaminació de l'aire urbà és ja un problema, amb aquest increment de persones la situació seria insostenible. La realitat és que els vehicles, segons dades de l'associació Amics de la Bici, són responsables del 97% de la contaminació atmosfèrica de les grans ciutats. Ara pensem en el CO2 que emet una bicicleta. No hi ha comparació.

Addicionalment, també ajudaria a reduir la contaminació acústica dels centres urbans. L'OMS recomana una emissió màxima de 50 decibels, però les ciutats més poblades superen els 65. L'eliminació o minvament dels vehicles reduiria substancialment aquesta problemàtica, que en gran part ve derivada de la conducció de motocicletes. No hi ha excuses. La societat ha de conscienciar-se d'aquest gran problema i, en l'esforç per canviar la seva mentalitat, tota ajuda és poca i en això les empreses poden jugar un gran paper.

Un euro al dia per usar la bici

Un exemple de la labor que poden realitzar ho mostra Ingeteam. Aquesta companyia d'enginyeria elèctrica i desenvolupament d'equips es va convertir en 2016 en la primera empresa d'Espanya a incentivar econòmicament als seus empleats per anar amb bicicleta. En concret, Ingeteam abona un euro al dia als treballadors de la seva seu central (situada a Albacete) que acudeixen al seu lloc de treball amb bici, una mesura que, segons l'empresa, ha funcionat excepcionalment.
Mostra d'això és que, segons les seves dades, abans d'engegar l'incentiu solament utilitzaven aquest mitjà de locomoció cinc dels seus empleats. Una xifra que en un any s'ha incrementat fins a les 40 persones. A aquesta mateixa iniciativa s'han unit des de llavors altres empreses com l'asseguradora Liberty, que ofereix als seus empleats 37 cèntims per cada quilòmetre recorregut durant els seus desplaçaments en horari laboral.

viernes, 17 de noviembre de 2017

Com seria una ciutat dissenyada pels nens?

Com seria una ciutat dissenyada pels nens?  

Alemanya, Finlàndia i Romania ja estan integrant la visió de la infància en l'arquitectura. Joves arquitectes bascos treballen perquè els nens siguin referents en la construcció d'espais.

Mireia Pardo
Taller Triangeluark, de Teo Arkitektura 

Partint de la màxima que si una ciutat és bona per a la infància ho és per a tota la societat, està aflorant una massa crítica a Euskal Herria amb una visió per l'educació i la infància, que busca col·locar als nens com a receptors i referents en la construcció de l'espai. L'arquitecte, omnipresent, es prepara així per a un viratge cap a un pensament heterogeni de l'arquitectura i l'urbanisme, en el qual es converteix en mediador-facilitador, i els nens, en agents de canvi dins del seu entorn

Creat per Anartz Ormaza, David Tijero i Maite Eizagirre, Teo Arkitektura és un dels col·lectius emmarcats en aquesta experiència col·laborativa. "¿Què feu formant arquitectes tan petits?, ens diuen sovint. Però nosaltres tractem l'arquitectura en el sentit més ampli de la paraula.En un ensenyament productiu; es tracta d'empoderarles perquè s'adonin que tenen capacitat per intervenir en el seu entorn i canviar algunes coses", exposa l'arquitecte biscaí Anartz Ormaza.
"Fins als 6 anys, l'educació és molt més lliure, a l'escoles s'incideix a dibuixar, construir, crear?to que no estan establertes les competències. Però, a partir d'aquí, arriba un moment en què dibuixar deixa de ser prioritari.  Els nostres tallers van dirigits a nens d'entre 6 i 12 anys", afegeix Ormaza. En general, tractem als nens com a "receptors, com el futur.Però ells són el present, igual que nosaltres. Dissenyem per a ells sense adonar-nos que ells saben el que volen".
 L'objectiu dels tallers i les intervencions que proposen des de Teo Arkitektura és que "se sentin com a agents de canvi dins del seu entorn. Fem que agafin les regnes i puguin decidir; i d'ells rebem aquesta innocència, llibertat i falta de límits que tenim nosaltres", afegeix David Tijero.

 teo arquitectura

viernes, 3 de noviembre de 2017

Leticia Sabater protagonitza l´últim tràiler de 'Stranger Things'

Leticia Sabater protagonitza l´últim tràiler de 'Stranger Things'

La segona temporada es va estrenar el 27 d´octubre en Netflix

 

mireia pardo
La cadena de televisió per internet Netflix ha tornat a sorprendre al públic, incorporant a Leticia Sabater a l'univers 'Stranger Things' amb una 'promo' gravada en Hawkins, el poble on transcorre la sèrie.El segon lliurament de la reeixida producció americana tindrà vuit episodis de durada i s'estrenarà el proper 27 d'octubre.La presentadora i cantant barcelonina no ha deixat indiferent a ningú i ha provocat una gran quantitat de reaccions a les xarxes socials a causa de la seva caracterització, 'look' dels anys vuitanta, i a la interpretació de les seves últimes cançons als espais més recognoscibles d'aquesta producció. El vídeo, que utilitza imatges de la passada temporada, simula una interacció de Leticia amb diversos protagonistes, creant així una potent peça com ja fes en el passat amb 'Les noies del cable' i els cartells promocionals de 'Narcos'.